De Chinese Keuken
De Chinese keuken is een breed begrip. Door de grootte van het land zelf vindt u veel grote verschillen in eetgewoonten per regio.
De keuken zelf heeft een grondslag in de filosofie. Het Taoisme en Confucianisme hebben veel invloed gehad op de hedendaagse Chinese gerechten. Door het Taoisme lag er veel nadruk op de hygiëne van het koken en de gerechten. Het Confucianisme richtte zich op de samenstelling van de ingrediënten, want zo zei Confucius:"de kunst van het koken ligt niet bij de ingrediënten, maar bij hun onderlinge samenstelling".
De vier belangrijkste keukens zijn:
- De Kantonese keuken (Zuid-China), veel roergebakken groente en vlees die op smaak gebracht wordt met Gember en Soja
. De bekende Dim Sum stamt af van de Kantonese keuken. (hier is 'onze' chinees, die we in Nederland kennen, op gebaseerd)
- De Beijing keuken (Noord-China), oftewel de keizerlijk Chinese keuken. Een bekend gerecht is de Peking-eend. Verder kenmerkt de keuken zich door zacht gekruide, in wijn bereide gerechten.
- De Shanghai keuken (Oost-China), vetarm en mild van smaak en bevat veel visgerechten.
- De Sichuan keuken (Centraal en West-China), veel gekruide en pittige gerechten. Deze keuken bevat ook veel vegetarisch eten.